Vadstena...


  • Till start: 207,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vadstena 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

Heliga Birgitta verkade i klostret och här finns än idag Birgittinerorden kvar. Den äldre stadskärnan och Vätterstranden passar för rofyllt flanerande men klosterområdet samt slottet är måsten på denna självklara omväg.

Sevärdhet 1 av 4

Vadstena

Vadstena slott

De främsta sevärdheterna i Vadstena är slottet som är Nordens bäst bevarade renässansslott samt den heliga Birgittas klosterbygge.

Gustav Vasa hade problem med upproriska småländska bönder och danskarna. Därför lät han bygga slottet som skydd med vallar, vallgrav och kanontorn.

När Johan III blev kung gjordes borgen om till ett kontinentalt renässanspalats.

Länkar

Vadstena kloster

Vadstena kloster grundades av Birgitta Birgersdotter och invigdes 1384. Pilgrimer från hela Norden tog sig till Vadstena och kungligheter och förmögna skänkte till klostret för sina själars frälsning.

Klostret stängdes 1595 och blev statliga vårdinrättningar. Det är fortfarande kyrklig aktivitet men klosterlängorna har blivit museum, hotell och restaurang.

Länkar

Sancta Birgitta Klostermuseum

Byggnaden som museet är inrymt i är Sveriges första profana (icke kyrkliga) tegelbyggnad. Den uppfördes av Birger Jarls son Valdemar. Ursprungligen var det ett kungligt palats men blev senare kloster på 1300-talet. 

Museet täcker Birgittas liv och gärning, klosterområdets byggnader samt livet i palatset och klostret. Att palatset blev kloster var i enlighet med Birgittas vision.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...