Tullgarns slott och naturreservat samt Trosa


  • Till start: 49,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

En perfekt dagsutflykt med folkliv, historia och natur. Ta en tur till Tullgarns slott och upplev Trosa, som även kallas världens ände. En promenad längs Trosaån båtmyller i hamnen gör knappast någon besviken.

Sevärdhet 1 av 3

Näset i Tullgarns naturreservat

Inte långt från Tullgarns slott ligger Näset, med kanske Sörmlands artrikaste flora och fauna. Om vildsvinskolonin som håller till i trakten undvek trafiken och stojet kring slottet, kanske delar av flocken vågar sig fram här, särskilt kvällstid. Annars är det fågelskådningen och de över 400 arterna av växtlighet som området är allra mest känt för.

Näset är ett naturreservat med stor variation. Här finns både djungeltät lövvegetation, hasselsnår i sluttningarna mot havet och underbara blomstrande strandängar, som allra vackrast vårtid. På strandängarna finns bord och bänkar för den som vill duka upp medhavd picnic.

Tullgarns slott och park

Slotten lät riksrådet Magnus De la Gardie bygga på 1720-talet i barockstil, men flyglarna som kom till närmare 1800-talet förvandlade stilen till nyklassicistisk. Det här var Gustav V:s favoritslott som han gärna bodde i sommartid. Numera disponeras det av vår nuvarande kung som föredrar Soliden på Öland, vilket möjliggjort att många slottssalar numera kan beträdas som ett museum under juni-augsti.

I orangeriet säljs då också picknickorgar att ta med sig ut i den vackra parken, där barnen gärna springer in och ut ur stjärnboskén (en formation med häckar och grusade gångar) och den miljöintresserade kan spana in den biologiska reningsanläggningen, där vattnet renas genom dammar och skulpturala vattentrappor.

I parken finns även Tullgarns Värdshus, för den som vill äta riktigt flott. På menyn tills till exempel en lokalt producerad och garanterat ekologisk vildsvinsstek.

 

Läs mera

Länkar

Trosa

Denna sommarpärla kan upplevas på många sätt men en promenad längs med hamnen och Trosaån är en bra start. Ån myllrar av båtar och gästhamnen erbjuder god service. Kika in i några av de små butikerna och fyll sedan på energiförrådet med en glass nere vid hamnbodarna. Skavsår och ont i fötterna? Upplev hamnen och de mysiga gatorna med låga trähus sittandes på det blå turisttåget som kör gratis under sommarmånaderna. Perfekt för både stora och små. Är du här en onsdag kan du njuta av Trosaån på riktigt nära håll genom att följa med på en flottfärd.
 
Sevärdheter:
- Marsipangården är en butik och ett café med hemgjorda chokladpraliner och marsipanfigurer. På övervåningen kan man se hur tillverkningen går till.
- Garvaregården ligger i Trosas oförändrade 1700-talskvarter. Här kan du ta en kopp kaffe, kolla in i stadens minsta affär Hantverkarboden eller sommartid titta på utställningar av traktens konstnärer.
- Trosa hamn bjuder på lekplats, volleybollplan, dansbana och ett oslagbart promenadstråk. Finns även en gästhamn om du vill lägga till.
- Bomans hotell är en oas för vardagströtta livsnjutare. Passa dig dock om du är nybliven singel då det kryllar av turturduvor som spatserar hand i hand.
- Trosa sjökrog bjuder på både lunch och à la carte. Den stora uteservering passar perfekt för mat och vin i sommarsolen.

Trippa har en promenad i Trosa: Trosa - en stadspromenad.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...