Hoburgen och Husrygg.


  • Till start: 265,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sudret 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

På denna vackra väg passeras ett Stenhuggerimuseum, åsen Husrygg som man med fördel kan bestiga och slutligen Hoburgen med Hoburgsgubben samt kafé och restaurang Majstregården.

Sevärdhet 1 av 3

Kettelvik Stenmuseum

Sandsten har brutits på Gotland i hundratals år. Ett av användningsområdena var slipstenar. Här kan man i en autentisk miljö beskåda verk av gamla mästare i stenhugger samt från de hårt arbetande slipstenshuggarna. Stenmuseet ligger i vackrast tänkbara miljö längs den vackra vägen till Hoburgen. Här får man även prova på att forma stenarna.

Husrygg

Längs den nära 3 km låga kustklinten mellan Hoburgen och Nackshajd ligger naturreservatet Husrygg.

Bergrunden består av lättvittrad kalksten vilket har medfört att klinten har en starkt avrundad form och berget täcks mest av vittringsjord och sten. Väl här bör man försöka ta sig upp på klinten för den mäktiga utsikten över landskapet.

Här växer den annars så sällsynta våradonisen som är en stäppväxt som är vanlig i Asien och Sydeuropa. Blomning sker från mitten av april till mitten av maj.

Hoburgen

Hoburgen på Gotlands sydspets är mest känd för en av öns mest känna raukar, Hoburgsgubben. För att se ”gubben” med näsan måste man ta sig nedanför rauken och få siluett mot himlen.

Sommartid kan man äta gott på Majstregårdens restaurang ligger intill men annars är området perfekt för en picknick på den höga klinten med dess fantastiska utsikt.

En bit ifrån ligger Hoburgs fyr i vit kalksten som är öns sydligast belägna. Fyrtornets höjd över marken är 21,7 meter men lägger man till höjden den står på kommer fyrljuset upp på 57,9 meter över vattenytan. Till Fårö fyr längst i norr är det 176 km.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...