Eskilstuna stadspromenad


  • Till start: 88,4 Km 
  • Längd: 3,0 km 
  • Stopp:
  • Ort: Eskilstuna 
  • Avgift: Ja 
Eskilstuna stadspromenad
Visa på karta

En historisk resa från bruk till industrier. Längs vatten och genom parker. I Rademachersmedjornas bruksmiljö samt Munktellstadens kulturcentrum.

Sevärdhet 1 av 9

Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna är mer än ett friluftsmuseum med gamla byggnader där hantverk och traditioner hålls levande. Här finns hantverksbutiker, kaféer, restauranger och här ordnas evenemang med jämna mellanrum. Att vandra runt bland de många  pittoreska byggnaderna är att göra en tidsresa. Här fanns som mest 20 smedjor.

De första smedjorna stod färdiga 1659 och utgjorde en del av Carl Gustafs Stads järnmanufaktur, anlagd och uppkallad efter kung Karl X Gustav.  Manufakturen leddes av Reinhold Rademacher, som kungen bjudit hit från Livland (dagens Lettland som då var en del av Sverige) för att utveckla det svenska smidet.

Jernberghska krogen

Jernberghska krogen är värd Eskilstunaresan i sig. Fast delvis för att det ligger i området Rademachersmedjorna. Trots att området är från 1600-talet så har det inte alltid varit en krog i byggnaden utan det är en charmig smedja från 1600-talet som idag är en krog med tre små kammare.

Här kan man avnjuta en middag där maten är rustik och smakrik, trevlig service men inte minst i en helt unik atmosfär. Kritikerna står i kö för att lovorda krogen och trots den höga klassen så kan man komma hit på en mycket prisvärd lunch.

016-14 65 05
Rademacherg 48 Eskilstuna

Länkar

Eskilstuna Ölkultur

Eskilstuna ölkultur är både pub, bryggeributik och mikrobryggeri. På sommaren flyttar man ut i gräset vid slussarna. Lättale och Folkale och fina glasa kan man köpa i butiken.

Butiken är öppen vardagar 9-16.

Öppettider i puben:
Vi har öppet för medlemmar och föranmälda gäster
Fredagar 15.00 - 22.00
Lördagar 17.00 - 23.00

Historien bakom:
Att odla humle och brygga öl har ett månghundraårigt förflutet i Europa. Eskilstuna Ölkultur har ungefär nio års historia, men man ser sig som en länk i en lång tradition.

Ett namn att nämna i Eskilstunas öltradition är Theofron Munktell. I mitten av 1800-talet tog han hit tyska bryggare. Industrimannen ville stävja brännvinsdrickandet och de arbetare som lovade sluta med brännvinet fick gratis öl från bryggeriet som låg där Företagens hus ligger, ett stenkast från det nystartade bryggeriet.

I Sverige blev Svenska hembryggarföreningen samlingspunkt för ett stort antal personer som började brygga sin egen öl i källare och köksutrymmen. En del av hembryggarna har gått vidare och startat mikrobryggerier. Idag har Sverige ett 20-tal små bryggerier som ”brygger ungefär den mängd Carlsberg spiller på en dag”.

Grunden är de fyra bryggare som träffades på Svenska mästerskapen i hembryggning. Man började med att starta en föreningspub med ett femtiotal ölsorter 2003 och mikrobryggeri2006 på annat ställe. Men man växte ur lokalerna och finns nu på Faktoriholmarna i fd Vapentekniska museets lokaler där både pub och bryggeri är inrymt.

Läs mera

Länkar

Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna stadsmuseum ligger på Faktoriholmarna. Här kan du experimentera i ett upplevelserum Faktotum och förundras över vår mekaniska verkstad och ångmaskinhall. Här gestaltas stadens historia och samtid genom permanenta och tillfälliga utställningar, pedagogisk verksamhet, program och föreläsningar. Till Eskilstuna stadsmuseum hör också Rademachersmedjorna,  Lagersbergs säteri, Sörmlandsgården och stora samlingar.

I anslutning till receptionen finns en museibutik och ett litet café.

Fri entré till alla utställningar!

Länkar

Munktellmuseet

Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction Equipment. Museets uppgift är att samla, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment.

På Munktellmuseet kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens först serietillverkade ramstyrda dumper med det svenskklingande namnet “GrusKalle

Munktellstaden

Munktellstaden ligger centralt i Eskilstuna vid forsande vattendrag, broar och holmar. Platsen bjuder på industrihistoria såväl som sportaktiviteter, kulturevenemang, god mat, spännande museer, utbildning, innovativt företagande och hotell.

Eskilstuna Konstmuseum

Eskilstuna Konstmuseum ligger i en gammal industribyggnad i Munktellstaden. Här finns konsmuseets samling från 1600-talet fram till idag. På museet hittar du fem rum för tillfälliga utställningar, två pedagogiska verkstäder, konstbibliotek, butik samt restaurang.

Sedan hösten 2007 inrymmer Eskilstuna Konstmuseum även Svenskt barnbildarkiv. Förutom utställningsverksamhet erbjuds guidade visningar, föreläsningar, workshops, familjesöndagar och mycket mer.
 

Stadsparken

Den grönskande park alldeles intill Eskilstuna ån är populärt för picknick. I parken finns Carl Milles staty Guds hand som är den ursprungliga skulpturen som senare uppförts på flera platser bland annat Tokyo, Melbourne och Lidingö. Statyn är tillägnad C. E. Johansson som med sin banbrytande måtteknik revolutionerade passningen för mekaniska delar i industrin.

Gamla staden

”Långa Gatan” fanns redan på medeltiden och då färdades här pilgrimer på väg till Johanniternas kloster. Idag heter den Köpmangatan och finns i Gamla staden. Gatan kantas av vackra hus och trånga gränder.
Här hittar du antikaffärer, konstgallerier och modebutiker. Pausa i nåt av flera caféer eller restauranger vid ån eller titta in i utedassmuseet med speciell inredning framtagen av tre lokala kändisar.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...