Aspö


  • Till start: 386,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskrona 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

Aspö är en perfekt utflykt från Karlskrona som med fördel görs med cykel. På Aspö finns bland annat Drottningskärs kastell samt KA2 museet. Gratis vägfärja tar dig dit.

Sevärdhet 1 av 3

Aspö

På Aspö kan du besöka Drottningskärs kastell, en fästning från 1600-talet som bevakar inloppet till staden, med vallgravar och härlig natur runt omkring. 

KA2 museet visar kustartilleriet som fanns här till 2000. Är museet stängt finns det dock en samling av fordon och kanoner att beskåda utanför grindarna.

Ett spektakulärt boende på Aspö är vandrarhemmet i Lotstornet i Drottningskär.

Text Visit Blekinge

Drottningskär

Drottningskärs kastell uppfördes i huvudsak under 1600-talets sista årtionden och anses vara en av den svenska fortifikationens främsta skapelser, ett komplett och välbevarat försvarsverk från stormaktstiden.

Kastellet har en stor donjon av granitsten med batteridäck, krutmagasin och förläggning. Det har fyra bastioner, med drottningnamnen Maria, Christina, Hedvig och Ulrica. Inne på borggården ligger kommendantbostaden. Kastellet var krigsrustat periodvis under ett sekel, fram till år 1811, med som mest 250 man. År 1895 upphörde Drottningskär att räknas som aktiv befästningsanläggning. Istället anlades på Aspö Ellenabbsfortet, bestyckat med tunga pansarskeppspjäser.

Under 1860-talet dumpades mängder med sten som gjorde att infarten blev grundare. Stenen togs från Aspö och forslades med räls till Drottningskär. Spåren från vagnarna syns fortfarande. En liten del behölls öppen men kunde vid orostider spärras av med en enorm kätting.

Till Drottningskärs kastell kommer man dagligen året runt genom vägfärjan till Aspö. Sommartid passerar skärgårdstrafikens båtar kastellet.

Text Visit Blekinge

Läs mera

Museum för Rörligt Kustartilleri - KA 2

På den natursköna ön Aspö i Karlskrona skärgård ligger "Museet för Rörligt Kustartilleri" som visar upp en unik samling av det rörliga kustartilleriets förbandsmateriel. Idag omfattar samlingen i princip samtlig materiel som funnits vid det rörliga kustartilleriet.

Här kan du titta och känna på pjäser, robotar, fordon, luftvärn, eldlednings- och sambandsutrustning, uniformer, se minnesrummen för det nedlagda regementet KA 2, alltihop i en härlig miljö. Stora delar av materielen är grupperad och är delvis maskerad.

Museet finns i två stora utställningslokaler samt i tre mindre rum. Sammanlagda yta är ca 1 850 m2, utöver detta finns det en del materiel placerad utomhus.

Gör ett besök nu, få en upplevelse utöver det vanliga, unik militärhistoria som är förpackad i en trevlig atmosfär och miljö samtidigt som du kan njuta av Karlskronas fina skärgård.

Gratis bilfärja går flera gånger dagligen från Handelshamnen i Karlskrona. Med bil åker man sedan via Drottningskär, Folkets hus och sedan norrut via Ryd. Med cykel kan man köra längs cykelleden tvärs över ön norr om Folkets hus. 

Text Visit Blekinge

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...